28 d’oct. 2012

Comentari breu de les darreres enquestes. A l'espera del CEO!

Avui hem tingut dues noves enquestes, a La Vanguardia i a El Periódico. Amb matisos, totes dues confirmen les tendències de les últimes setmanes. Ras i curt:
  • CiU, puja, però en cap cas té assegurada la majoria absoluta. Tampoc descartada, tot i que seria pels pèls.
  • PSC: patacada monumental. Totes dues enquestes la reflecteixen, per més que no facin la mateixa imputació d'escons.
  • PP en principi es queda igual o baixa una miqueta. La meva impressió és que no baixarà i que aquesta miqueta pot ser pujada...
  • ERC: un ascens molt clar i sòlid. Com ja he dit en altres ocasions, el dubte està aquí, en l'abast d'aquest creixement, que té una tendència clarament alcista.
  • ICV-EUA: creixement moderat
  • C's: creixement moderat, però que els podria permetre constituir grup parlamentari, és evident que estan recollint vot unionista, però ho fan tan moderadament que no sortiran del testimonialisme (sigui testimonialisme amb grup o sense)
  • SI: en les dues enquestes queda fora i amb una tendència baixista en el seu vot, que en vot directe ja baixa fins a l'1,8%
  • CUP: en les dues enquestes queden fora. Tot i que en EP en algunes taules no apareix nominalment, per no tenir representació parlamentària, té un vot directe al voltant de l'1,4.
  • PxC: cap opció en aquestes enquestes
Crec que aquesta és la foto molt clara que expressen totes les enquestes a data d'avui. Caldrà esperar la macroenquesta del CEO per poder anar més enllà i confirmar algunes d'aquestes dades i tendències. El CEO crec que situarà molt clarament la foto a l'inici de la campanya, i llavors ja només tindrem les enquestes de mitjans durant la campanya per veure com evolucionen les coses i l'impacte de la mateixa (de la campanya electoral). I, evidentment, esperar les eleccions del 25-N.

A l'espera del CEO, i breument, les principals claus de l'actual fotografia que totes les enquestes ens donen són les següents:
  • la fortalesa de CiU es fonamenta, sobretot, en la fidelitat dels seus votants, la més alta de tots els partits, gairebé en el 70%. En les seves expectatives també hi conflueix que, per una banda la fuga de vot cap a altres formacions és molt petita (comptant tots els partits i vot en blanc, segons EP, al voltant d'un 15%: 3,5% a ERC i PSC com a més significativa), però que en canvi és la primera opció refugi del vot que no fidelitzen els altres partits, i aquí sí, amb percentatges molt significatius: un 7% del PP, un 18% d'ERC, un 13% del PSC, un 8,5% d'ICV, un 23% de SI... i fins i tot un 23% dels que a l'enquesta diuen que es van abstenir. Això configura, de manera clara, la seva tendència alcista. És evident que CiU creixerà, tot i que a hores d'ara sigui difícil de saber si assolirà o no la majoria absoluta.

  • PP, ERC, ICV-EUA i C's també fonamenten les seves expectatives en que tenen una important fidelitat de vot. Això és clarament el que fa sòlida la seva base electoral i els permet projectar a totes les enquestes el seu creixement o, en el cas del PP, quedar-se més o menys com ara.

  • En canvi, tant PSC-PSOE com SI tenen una molt baixa fidelitat de vot (segons EP, només un 36,2% i un 38,5% respectivament de capacitat de retenir els votants del 2010) , que és el factor clau que arrossega a la baixa els seus resultats electorals de manera pràcticament irreversible, perquè a més a més en tots dos casos, excepte un 15% d'antics votants que encara no ho saben, la major part ja ha decidit el vot per altres opcions. I, a més a més, d'això no estan captant votants de cap altre partit. Aquest escenari triplement negatiu és el que arrossega tan a la baixa al PSC i el que fa que sigui una missió pràcticament impossible que SI revalidi presència al Parlament.

  • Finalment, i des d'un punt de vista de l'independentisme, ens trobem amb una situació insòlita, frapant. Com ja hem vist a hores d'ara les enquestes no donen ni la més mínima opció a SI i les CUP d'entrar al Parlament. En el cas de SI té només un 1,8% d'intenció directa de vot, i té els greus problemes que hem pogut analitzar en l'anterior punt. En el cas de les CUP la seva intenció de vot directe segons les enquestes està en l'1,4%. Després de fer els tractaments demoscòpics habituals per a, a partir del vot directe projectar la intenció de vot final, ens trobem que, segons EP, SI podria assolir un 2,5% i les CUP un 2,4%. És a dir, ens ho mirem com ens ho mirem, no entren. Però fixeu-vos en una cosa, SI + CUP, en projecció de vot sumarien fins a un 4,9%. Tal i com ja vaig dir en l'últim post, això implica que hi haurà més de 100.000 vots independentistes que no tindran cap traducció en escons. Un fet insòlit al que, a hores d'ara, hi estem irremeiablement abocats... perquè, insisteixo, les coses haurien de canviar extraordinàriament per a que o SI o CUP tinguin ni que sigui una mínima opció d'entrar, i per ara no hi ha cap dada que ni tan sols insinuï aquesta possibilitat.
Com deia abans, ja no en podem treure més suc. Caldrà esperar el CEO per tenir més dades i valorar quina sigui la situació a les portes de la campanya, i si podem tenir alguna certesa més sobre els següents interrogants:
  • malgrat el seu creixement, CiU s'està apropant o allunyant, de la majoria absoluta?

  • La patacada del PSC-PSOE els deixarà amb menys de 20 diputats?

  • Què passarà amb el PP? Han sigut capaces les enquestes de no quedar esbiaxades pel seu tradicional vot ocult? Podria ser que pugés?

  • Podrà ERC, amb aquesta sòlida tendència alcista que manté entrar en la lluita per ser la segona força del Parlament?

  • Es confirmarà la millora de resultats de C's o la irrupció d'UPyD o un possible vot útil espanyolista al PP afectaran el creixement modestíssim que avui els hi donen les enquestes?

  • Es mantindrà amb claredat la situació actual de SI i de les CUP, que ara mateix no tenen cap opció per obtenir representació parlamentària? Aconseguiran una o altra opció -les dues és impossible- entrar en la lluita per obtenir representació?

  • Quina serà la perspectiva d'increment de participació a les eleccions i fins a quin punt pot condicionar la diferent projecció d'escons?

  • Podran arribar als 100 diputats les forces partidàries de l'autodeterminació i l'estat propi?
El panorama no pot estar i ser més interessant!!!!

9 comentaris:

L'home del sac ha dit...

Sens presenten dies i dies molt interessants.
Esperem que dies de glòria. De moment, també dies de nervis.

Anònim ha dit...

Jo crec que les enquestes publicades últimament no reflecteixen realment el que passarà. Principalment per la "cuina" que tenen: la intenció directe de vot a PSC es molt més baixa del que de fet acaben atorgant-li. I el mateix amb PP. És cert que en aquest últim cas hi ha hagut sempre un cert "vot ocult": gent que no declara votar el PP però que al final ho fa. Però dubto que sigui tant important com diuen les enquestes. De totes maneres crec que si que són certes "les tendències": PSC s'estimba, ERC puja molt (fins a 20, o fins hi tot més), CIU puja (jo crec que sobrepassa la majoria absoluta, amb més de 70 escons), ICV puja moderadament (13 o 14). El misteri es PP i C's: però jo crec que el primer baixa i el segon potser puja un miqueta. Ah, SI i CUP queden fora... a menys que CIU faci alguna "cagada" en campanya (això de Catalunya 2020, per exemple, em sembla poc encertat, la gent té pressa, molta pressa!). Bé, aquí queda dit, podria fer un pronòstic més detallat, però no cal. Només una última predicció: 3/4 de la cambra entre CIU ERC i ICV (i dimissió del Navarro?).

Xavier

Popota ha dit...

Benvolgut Elies,

Discrepo del que comentes del vot independentista. ERC ha passat del 10.1% (30/09) a un 10.6% (28/10) a les enquestes de La Vanguardia, i de l'11.3% (01/10) al 10.2% a El Periódico. Vaja, que la tendència a l'alça és inexistent, probablement per l'entrada a la carrera electoral de la CUP.
Pel que fa als números de SI i CUP, són molt a prop d'aconseguir representació, fet que contribuiria decisivament a maximitzar el número d'escons independentistes. Més enllà de la dificultat que tenen les enquestes per detectar el vot dels partits pettits (va passar amb SI al 2010, on fins i tot el CEO, que és la millor enquesta amb la mostra més gran, li donava un 1.7% fins i tot per sota dels números que estan donant les actuals per SI i CUP, i amb C's el 2006 i fins i tot al 2010 fins gairebé el final de la campanya), lo rellevant és que si SI i CUP entren a Barcelona estem parlant de sis escons sis independentistes, mentre que si els indecisos entre aquestes dues opcions i ERC opten per ERC estaríem parlant de 2 escons independentistes i 4 a repartir entre CiU, PSC, PP, IC i qui sap si C's.
Salut,

Dies de fúria ha dit...

Xavier, bastant d'acord amb tu.

Popota, això que dius senzillament no és cert. Estan moooolt lluny. Més clar en el cas de SI que en el de les CUP, perquè ens falta informació de record de vot. El fet que entrar a BCN estigui per sobre dels 85 mil vots (d'acord a la projecció d'increment de participació acaba d'arrodonir les previsions.

ERC està dins la batalla de ser segona força, i SI i CUP no tenen cap possibilitat d'entrar. Aquesta és l'única realitat.

Popota ha dit...

Benvolgut Elies,

Ningú sap si SI i CUP entraran o si ERC serà segona força. El que sí sabem a hores d'ara, amb els números d'ara a les mans, és el següent:
a) La tendència a l'alça d'ERC que esmentes "a les enquestes" són els pares. A LV han pujat 0.5% en un mes, i a EP han baixat un 1.1% en el mateix període. Això tècnicament es diu "mantenir-se" i fins i tot un hooligan en podria dir "mantenir-se a la baixa". El que no és en cap cas és una "clara tendència a l'alça".
b) Si SI entra, són tres escons directes a l'indepedendentisme i 0 als espanyolistes. Si la CUP entra, són tres escons directes a l'independentisme i 0 a l'espanyolisme. Si per contra els indecisos opten per ERC, indirectament donaran escons a partits no independentistes.
Salut,

Dies de fúria ha dit...

La tendència alcista no és en relació a dues enquestes fetes la mateixa setmana o amb dues setmanes de diferència, sinó en relació a un període superior. Que es confirma, a més a més, quan veiem que incrementa notablement la fidelitat dels seus votants i l'atracció d'altres.

Per tant, ratifico amb contundència que ERC està en una tendència CLARAMENT ALCISTA.

Per contra, i ja no sé com explicar-ho, quan tens una intenció de vot directe baixa, quan no arribes, sistemàticament -a totes les enquestes- ni al 40% de fidelitat del teu vot, tens una fuga de vot cap altres opcions al voltant del 50% dels antics votants... No cal donar-hi gaires més voltes.

És impossible saber a qui es resten directament els escons que eventualment pot guanyar una força política. Això només pot saber-se quan hi ha tots els ous al cistell i es reparteixen. Quina serà la participació? Quin serà el vot a cadascun dels partits i com s'haurà repartit?

Per tant, senzillament el que dius no és cert. Sense hooliganismes. Simplement amb les dades a la mà.

Hasal ha dit...

Estic molt preocupat per el paper tan negatiu que está fent en Duran.Mai he votat CIU , peró tinc clar que el vot , en aquets moments de máxima responsabilitat nacional , ha de ser per el President. Peró en les properes setmanes , si no l´aturen contundentment , amb tot el que comporta..... pot pasar que cerqui una altre opció. (P.ex. ERC). Repeteixo , a poques setmanes de les eleccions , el mal que pot fer en Duran , es brutal !!. No es un tema menor.

Salut i cava !!!

Dies de fúria ha dit...

Hasal, tens tota la raó. No havia llegit encara el teu comentari, però ja veus que compartim la preocupació. He fet un post al respecte...

La reacció de CiU ha de ser clara. No es pot tolerar aquesta deslleialtat i aquest intent tan salvatge de desgastar el president i rebentar l'estratègia de CiU. És molt greu, el que ha passat. Molt

Anònim ha dit...

Sprint Dyno can measure your car's gas economic system and horsepower. The compatibility of this method with the business systems and the freeware is superb.

Here is my blog: obd scanner